Den stora makeup och hudvårdsguiden till dig som är 40+

Fick en sådan bra fråga här på bloggen av en läsare som inspirerade mig till att gör en makeup och hudvårdsguide till er (oss)  som  är runt 40 – 50 år. Visst, internet svämmar över av flawless ansikten som inte har en rynka och bilder som är sönderretuscherade, men så ser ju inte verkligheten ut, linjer börja dyka upp, man känner sig torr och glåmig i huden. MEN detta kan du råda bot på!

Här kommer mina tips på vad jag tycker fungerar och vad man bör tänka på, samt tips på produkter. Lämna gärna en kommentar om vad som funkar för er eller vad som inte funkar så kan vi även hjälpa och tipsa varandra 🙂

Det finns produkter där du inte behöver satsa på dyra märken MEN det finns även vissa du måste satsa lite för att få resultat och förebygga för framtiden. Det går inte att köpa budget rakt igenom och förvänta sig toppresultat. Men häng med så ska jag guida dig!

Först och främst, där allt börjar:

Hudvård: När vi har passerat 40 år så producerar inte huden lika mycket kollagen, huden får flera pigmentförändringar, linjer kryper fram och huden kan kännas lite glåmig och inte lika fast som i de yngre åren.

Det är superviktigt att du dricker vatten, se till att återfukta huden inifrån – det ger verkligen resultat. Kosten är även den viktig. Fimpa cigaretterna, använd solskyddsfaktor, drick vatten och ät bra mat. Sömnen påverkar även den. Rör på dig, kicka igång endorfinerna och få frisk luft.

Peela huden minst en gång i veckan med en BRA peeling anpassad efter din hudtyp. Hudvården är så viktig. Se till att få hjälp med detta så du har en hudvårdsrutin/hudvårdsprodukter anpassad efter din hud – här måste det få kosta lite. Det är så värt att använda bra produkter.

Jag är själv 40 år (om två månader) och mina favoriter är Dermalogica, Exuviance och Akademiklinikens produkter – dom gör skillnad på min hud. Kolla även in REN Skincare, som har bra hudvård! Jag har inte så mycket rynkor idag men jag tänker förebyggande, jag är supernoga med min hudvård och har alltid prioriterat bra produkter och jag tror det är därför jag har en fin hud idag.

 

Foundation: Foundation för 40+ kan vara väldigt individuellt, först och främst, använd alltid en primer, den får din makeup att sitta på plats längre samt fyller ut linjer. Använd gärna en fuktgivande med lyster i för att få lite mera liv till huden. Som foundation skulle jag rekommendera att använda en lättare som inte lägger sig i linjerna i ansiktet. Personligen tycker jag att puderfoundations framhäver linjerna och får det att se torrt och lite kakigt ut men det är ju individuellt och beroende på hur huden ser ut. Men även här så får du ett bättre resultat med bra produkter, satsa på en bättre foundation än den du kan köpa i vanlig matbutik – tro mig det ÄR skillnad på foundation och foundation. Superviktigt också att du får rätt nyans på din foundation.

Tips på foundation är: Dior Nude Air, Clarins Extra Firming Foundation, Chanel Lift Lumiere och Estee Lauder Double Wear Stay In Place. Det finns såklart många bra men dessa tycker jag om, be om att få hem ett prov ifrån butiken och testa er fram innan ni handlar.

Vill man ha ett lättare alternativ som liknar mera en färgad dagkräm så är Laura Mercier Tinted Moisturizer, Shiseido Perfect Hydrating BB cream, och bareMinerals Complexion Resque bra alternativ!! Du kan även blanda i lite foundation i din dagkräm så blir den inte lika täckande 🙂

 

Concealer: Jag gillar att använda concealar som återfuktar, inte tjocka, tunga och torra som lägger sig i linjerna under ögonen och snarare framhäver skavankerna än täcker dom. Det finns många bra på marknaden, men här får man också lägga lite pengar på att få en bra som håller måttet! Under ögonen som man ofta är lite blå så använder man en concealer som går åt det rosa hållet. Om du däremot ska täcka röda partier så använd en concealer som går åt det gula hållet. Va lätt på handen när du applicerar din concealer. Jag använder alltid en pensel till detta och sedan duttar jag in den med ringfingret försiktigt så den smälter in i huden ordentligt. Investera i en bra concealer!

Jag gillar dessa: Clarins Instant Concealer, By Terry Touche Veloutee, MAC Concealer Moisturecover och Chanel Correcteur Perfection.

 

Ögonen: Böj fransarna med en franstång, det öppnar upp blicken ordentligt! Mascara – se till att byta ut den regelbundet (efter 4-6 månader). Använd gärna matta ögonskuggor om du har mycket linjer, skimret kan nämligen framhäva dessa om du applicerar på fel sätt. Använd alltid en ögonskuggsprimer under din ögonskugga. Jag ska fixa en ögonmakeup guide där jag visar hur ni ska applicera skuggorna – håll ut bara så kommer det inom kort 🙂 Här behöver du inte köpa det dyraste som finns, det finns nämligen bra ögonskuggor i budgetklassen också MEN dom sitter inte lika bra, dom kan smula och har inte lika mycket pigment i sig. Tips: Jag sminkar nästan alltid ögonen först, sen tar jag en wipe och drar bort allt som har ramlat ner, efter detta så lägger jag min foundation och concealer så får man en flawless bas 🙂 Tips på ögonskuggor finns det massor om i bloggen, bara att kolla i arkivet!

Denna skugga från Smashbox är en stor favorit som ni vet, jag  har visat upp den många gånger i bloggen i samband med jobb jag har gjort 🙂

 

Ögonbrynen: Ett par snygga ögonbryn ramar in ansiktet, kolla om du måste justera formen. HÄR kan du läsa mera om just formen. Kanske dax att färga ögonbrynen och ögonfransarna? Finns många bra produkter som du kan använda för att färga hemma 🙂

Läppar: Använd gärna en läpp primer för att undvika att läppstiftet blöder ut. Annars finns inga ”regler” Läppstift, läppglans vilken färg som helst funkar. Använd det du tycker är snyggt och våga lite färg vettja 😉 Finns många tips i bloggen och fina färger på både läppglans och läppstift!

Rouge: Va inte rädd för rouge, det sätter lite färg till ansiktet som annars kan kännas lite livlöst. Använd gärna krämrouge, det ger ett fint lyster!

Jag gillar bland andra dessa från Elisabeth Arden som jag skrev om HÄR

En snygg makeup börjar alltså med hudvården, det går dessvärre inte att fuska där. Investera i bra produkter som gör skillnad. Hoppas detta var till hjälp, har ni flera frågor kring detta så tveka inte – ställ dom här så ska jag besvara alla! ♥

16 reaktioner på ”Den stora makeup och hudvårdsguiden till dig som är 40+

  • Åh va skoj att det uppskattas!! Det glädjer mig!! Stort tack för att du tittar in här och gillar bloggen! Kram!!

 1. Jättebra inlägg! Tack!

  Ska testa att sminka ögonen först och köra basen sen imorgon!

  🙂

  • Va skoj att du gillar det!! Ja testa att sminka ögonen först, makeupen blir så mycket finare då! 🙂 Kram!!

 2. Vilket bra inlägg! Roligt!
  Var nyligen i Chicago och blev sminkad på Nordstrom, en galleria. Tjejen där tyckte att jag verkade kunna lite smink. Jag sa att jag läser bloggar =D
  Tack Kicki!!
  Dock tyckte hon att jag kunde göra ögonbrynen lite längre, ”lite tätare”.
  Faktiskt blev det till det bättre! Är så tacksam för tips och råd. Sedan är det ju så roligt med skönhetsprodukter också.
  Kram

  • Heej!!

   Va glad jag blir att du gillar inlägget! 🙂

   Ja ett par snygga ögonbryn kan verkligen rama in ansiktet på rätt sätt! Blir så himla glad att jag kan tipsa och lära ut till er, tusen tack för att du läser bloggen och uppskattar det jag skriver!

   Kram kram!!

 3. ÅH så himla bra! Äntligen tips som funkar när man är över 40. Jag läser många bloggar och kollar instagram men det är så många tjugoåringar och perfekta ansikten och när man testar på sig själv så ser man ut som Cruella deVille …

  • Blir sååå himla glad av all positiv respons till detta inlägg!! Va skoj!! Sara, hahaha du ser INTE ut som Cruella deVille hahaha!! Saknar dig, kom hem nu!! Puuusssss

 4. Jag har just Diorskin Nude Air på prov i fejset! Inte helt nöjd med nyanserna då jag vill ha en som drar åt gult, men Medium beige funkar med lite dutt av concealer på mina röda partier. Den funkar bra på min torra 40+ hud.

  Ska spana in Clarins concealer och även den från Mac. Tack för bra tips!

 5. Hej! Jätte bra och intressant inlägg! Tack! En liten fråga som jag tror du säkert har skrivit i något annat inlägg, vilken är färgen på Smashbox ögonskuggan, heter den Filter, Sepia eller något annat :)? Kram

 6. Tack för ett jättebra inlägg! Har du ett bra tips på primer (ansiktet) också för oss 40+? Nu börjar ju lite pigmentförändringar komma och huden har inte samma lyster som förr. 🙁

  • Tack tack! Jag är ju själv 40+ 🙂

   Menar du en primer som håller makeupen på plats eller en produkt som verkar på pigmentförändringar? Hudens lyster återfår du med rätt hudvård. 🙂

Kommentera